Sunday, November 16, 2014

EHHH.. ADA LAGI BLOG rupa rupa nya.. haha

Assalamualaikummm.. w.b.t



Amboih...lama sangat tinggal blog ni. Ada readers lagi ke tak ni?! 

HELLOOOOOOOO~~~~ *menjerit*


HELLOOoooo *bergema*


Hello.... *gemaansemakinperlahan*

Sigh. 


Okay paham. Berblog sorang sorang ajelah.

Hahh tuu diaaa.. berzaman dah rupanya entri yg sblm ni.. SETAHUN LEPASSS ??!! cepat nyaaa masa berlalu yee.. ya allah.. setahun demi setahun.. dgn macam2 hal dlm kehidupan ni kita lalui.. ada masam ada manis ada pahit.. masin lupa ada ke tidak.. hehe..

apa entri yg sblm ni pon dh xde dlm kehidupan skrg dah.. dah x sama langsung pon.. tp anak ada.. bertambah ke ?? Sama tang tu jugak.. belum lagi belum lagi.. hehe



Konon2 berblog la nii.. zaman skrg ni zaman kalutttt sgt.. sempat ke..... kdg nk sign in balik pon password x hengat. Dlm kepala duk save bnyakkk lagi benda2 lain. (Pdhal semua x hengat) suka hatii lah.. tp bila on ni mesti nak menulis kann.. dengan henpon pon jadik ni. Henpon samsung je ponn ! Org lain Iphone.. 5, 6 bagaii... kita ? Asal bolee aje.. ๐Ÿ˜Š semua benda aku hentam guna henpon ni.. laptop ada malas nk on buka ttup lagi. Nak mngadap depan tu. Baik mengadap 1 alah ni je kan.. xtau bole. Cuba je pon ni..



Smbil menunggu customer masuk salon ni.. smbil2 lah jugak aku menaip kat sini. Mata smbil melihat si bongsu Zahra sedang melayan mood nak poo poo.. hehe. Smbil fikiran mcm2, itu & ini..  kalau lah bole refresh ke buat antivirus ke.. kan.. mcm semak la kdg. Ni nasib x migrain.. hehe

Ok laa nk stop dulu.. mgkin next entri nnti nak cari mood yg baekkkkk utk mnulis. (MUNGKIN). bnyak lagi niii hal2 lain kena setel.. bisnes sendiri mungkin.. dugaan kesibukan x habis2..



Muahh muah muah kat sini.. sbb berjumpa kembali ! Hah. Yg dulu berkulat yg skrg ni pon sama.. stahun skali mnulis masuk sini.. apa2 lah.. tatataaa๐Ÿ˜˜๐Ÿ™Œ๐Ÿ’‡  

Wednesday, November 20, 2013

Macam dah basi je.. macam berkulat pon ada.. !!

ALHAMDULILLAH

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh....

ya allah ya rabbi.. syukur ke hadrat illahi dapat lg intai2, bukak2, benda2 lama berzaman dah ni.. mashaAllah skrg dah tahn 2013.. last entry tahun 2010 lg.. cepat nyaa masa berlalu dan xsangka2 ingt lg kat blogspot ni......

kembali lagi utk skrg ni sbnarnya nak check apa yg something got inside the "alam maya" yg mgkin ada gmbar zaman purba.. just want to check it all about me..  sbb ALHAMDULILLAH  skrg sy sudah berhijab.. dr dulunya yg tidak skrg sudah.. syukur2 sgt2 ya Allah..

dah sempat on blog ni dah kena verifying code dah sbb trlalu lama kan.. basi sgt2 dah.. hehehe.. xpe lah.. n them bila dah bukak ni edit2 profile sume.. dah gatal nak menaip pulak dah.. tengok la nii hahh.. tp dlm hati ckp "ika, jgn nk panjang2 sgt story u ni.. nak tdo plak esok keje n nk mnidurkan anak lagi.. mnyebok kt sbelah ni hah..' (aikk dah ada anak dah pon).. last entry dlu mana ada nk ckp pasal anak ke sebut ke.. sbb dah lama kan hah mcm ni la dah cerita nya.... hihi


ok alls n readers n blogers.. done for now.. keja lain nk kena setel lu.. nt INSYAALLAH dtg lg bila otak free n masa yg cun lagi berharga... ok assalamualaikum

Friday, March 18, 2011

Amalan dan doa doa SEMASA MENGANDUNG..

Normal bagi masyarakat kita, semasa mengandung untuk mengamalkan beberapa petua, bukan saja untuk kesejahteraa ibu semasa mengandung, malah juga untuk bayi dalam kandungan dan semasa proses bersalin. Selain dari yang berbentuk fizikal seperti regular check up, elakkan aktiviti lasak, etc. amalan dan petua yang popular ialah yang bersangkutan dengan kerohanian.

Dengan itu timbullah banyak amalan2, zikir2 serta surah2 yang bagus untuk diamalkan semasa mengandung, antaranya:
  • Surah Yusuf - untuk anak yang cantik rupa dan akhlak
  • Surah Luqmanuntuk anak yang cerdik
  • Surah Yaasin untuk anak yang teguh hati dan tidak terpengaruh dengan maksiat
  • Surah Maryamuntuk memudahkan bersalin
  • Surah al-Hujuratuntuk membanyakkan susu ibu
DOA SEMASA HAMIL – Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.

Semasa mengandung juga digalakkan menjaga lidah, menjaga sikap, menjaga perangai, menjaga hati dan sebagainya, agar anak yang dikandung beroleh segala kebaikan dan keberkatan.
Malah, termasuk juga si bapa, digalakkan memperbanyakkan amalan sunat, mengaji, bersedekah, bersabar, tenang dan gembira agar proses mengandung dan bersalin berlangsung dengan selamat dan anak yang bakal lahir akan terjaga emosinya dan mendapat rangsangan awal.
Orang2 tua juga ada petua tersendiri untuk ibu mengandung seperti tak boleh makan benda2 sejuk dan berangin, tak boleh memburu binatang, tak boleh siang ikan, tak boleh potong binatang, bawa paku dan sebagainya. Tapi biasanya benda ni orang dah tak pakai sebab tak relevan lagi di zaman moden serba canggih ni. Iyolah, kalau dah mak yang masak hari2, tak boleh potong binatang, pe jadahnya nak makan sayur setiap hari? Ingat herbivor ke. Tapi bagus jugak kan alasan ni dipakai untuk upah tukang masak (makan luar ler..). 

Walau bagaimanapun, agak sayang kadang2, sebab amalan itu cuma dibuat semasa mengandung saja. Kalau tak mengandung, usahkan nak mengaji, al-Quran pun dah lupa letak di mana. Usahkan nak baca surah Yusuf (yang masa mengandung sehari dalam 10kali baca sebab nak anak hensem), surah al-Ikhlas pun baca masa solat je. Pastu mulut pun ikut lepas sedap dia je, masa mengandung bukan main lagi jaga, takut2 terkena pada anak.

13weeks....

is called a 'foetus'

Monday, January 31, 2011

MOOD CANTEKK.... ;)

holla...da lame xupdate blog ni yg WALAUPON kurang sambutan...hahaha..;))..ye la kan...dgn masa nye..dgn kealpaan nye...dgn mslah nye...blog pom bukan benda yg penting..rase mood dtg on..mula la rajin lepas belek-belek..lpas tu gatal nk mnulis.....

hmmm dan hari2 yg berlalu tersgt lah indah.....alhamdulillah..
yg msalah msalah lah...tp itu biasa..lumrah org kata kann...tp saje buat mslah..yg org lagi teruk tu ada kite rsa n tau.....bagi aku hari2 yg dtg dan yg dilalui mematangkan aku...dgn siang berubah mlm...jam sntiasa berdetik...

dan skarang perkara baru yg perlu aku lalui lagi...adalah 'ibu mengandung'...wowoww....
YA aku mengandung....dan ini adalah rezeki plg indah utk aku bersama suami utk Tahun 2011  nih.... 
perancangan yg org kata xdiduga2..syukur pd TUHAN s.w.t..harapan yg mnjadi knyataan jugak......
setelah 6bln+ brkahwin....dan yg paling dirancang jugak utk ingin 'baby girl'....hehee..insyALLAH
skrang baru lagi.....8mggu lebih..yg paling penting skarang menjaga ksihatan dri sndiri......
loya2 mual2 ngada2 aku xpayah dicakap laa....

skarang da mula rindu dgn msakan2 mymom dah..YA ALLAH......haiii jaohnyee ibuku....nak nangis2..
tp raya cina nanti nakkkk balik klate...jumpe myZarith myIbu....moga2 hilang rasa rindu dan sayu aku nii....
nk stop dulu sebab dah sebak.......

4 da next..ada masa ada la entry baru nanti....

Tuesday, December 21, 2010

rupa2nya HARI NI baru aku kenal..........

pagi ni aku dah didatangi regular customer akuh... blogger Tuan Din dan dia jgk lah 1st customer utk pagi rabu yg indah nih....die dtg ape lagih mesti nak botak... aku plak time tuh tgh syokk dgn FB...baru on9 katakan..
hahhh.. di situ lahh

tp mmg hobi aku pun kalo boring n xde customer..muahaha ;))
sedang die menuju masok...
 aku: nak botak la tuh....hahh duduk je..' (bangun dgn penuh kemalasan)
tuan din: ye la..ape lagi..rambut pom dah tegak nih..
then, start lah keje aku...mula2 wash duluh...mulut smbil brckap xbrenti..(maklum lah mcm abg dgn adik) mcm2..sampe lah die intro pasal blog die..bla..bla..bla...
tuan din: meh jap agi abg di tolong....senang je
aku: ye ke nih...nt kang aku ni xmemandai nk guna kang..
tuan din: xpe la cuba dulu....
setel la hal rambut segala nya..rambut pom da xde..licin memutih..aku tgok comel pulakk..kan..alahaii..;)) ok la aku ajak die masok ke belakang kunun2 bilik PC lahh... start la koje..tengok la aku ni mula2 dgn muka blur..tp bkn aku xpena tgok pon..cth Hanis Zalikha punye..blogger popular kan..tuan din pom mula lah ajar itu ajar ini kann..dah mcm ngerti sket tuh aku gtau..
aku: ok2 da ngerti.....heheehehe..
tuan din: hah bagos..buat la ape patot..ok
dgn bangga nye aku mengganggukkan kepala berkali2 tanda suka...haha..n then, inilah dia..start la sket2...aku pom bkn senang nk stay lame2 dpan PC ni kan...sambil koje la katakan...kjap ada customer kejap ada customer...naseb lah blog aku ni yang mula di 'create' kan oleh Abg Din si blogger hensem....;)) rupa2nye hari ni baru aku kenal apa itu Blog...haha..mcm lawak jgk lah! budak kampung kann..